Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

 


https://e-thessalia.gr/politismos/
Πολιτισμός

«Αναζητώντας τους χαμένους ήρωες» – Βιβλίο της Ελένης Δικαίου

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά

Η σεμνή και αθόρυβη λογοτέχνιδα από τη Νέα Ιωνία μας κυρία Ελένη Δικαίου εδώ και πάνω από 35 χρόνια (από το 1991) ασχολείται αποκλειστικά με τη λογοτεχνία για εφήβους και παιδιά και τα βιβλία της έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2004 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά. Η εργογραφία της είναι πλούσια (μέτρησα 51 βιβλία διάφορα και σειρές) με κύριο εκδότη τις Εκδόσεις Πατάκη. Και θέλω να επισημάνω τούτο για την πορεία και την άνοδό της στο λογοτεχνικό στερέωμα. Δεν ήρθε από «μόνο του» και εντελώς ξαφνικά. Από μαθήτρια ήδη του Δημοτικού και μετά το Γυμνάσιο «έδειξε» την αγάπη της και την κλίση της στη λογοτεχνία. Έστελνε συνεργασίες στο περιοδικό «Διάπλασις των Παίδων» από μαθήτρια. Τελειώνοντας το Λύκειο ήλθε στην Αθήνα και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στις Δημόσιες Σχέσεις του Ο.Τ.Ε. Μοιράζεται τον χρόνο της μεταξύ Πειραιά, όπου διαμένει οικογενειακά – είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο – και της Νέας Ιωνίας στο παλιό πατρικό σπίτι και γειτονιά.

Προσωπικά τη γνώρισα ως λογοτέχνιδα στο πρώτο της παιδικό βιβλίο «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» (Έκδοση 1991). «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» ήταν οι δίδυμες αδελφές, η μάνα της και η θεία της από τη Σμύρνη και ήταν «καπελούδες» (μάλιστα μου έκαναν μια παιδική τραγιάσκα). Έτσι με βάση αληθινά γεγονότα έγραψε αυτό το σπουδαίο βιβλίο-μυθιστόρημα, που με συγκίνησε πολύ. Στο βιβλίο μου «Το Χρονικό της Νέας Ιωνίας 1924-1994», αναφέρω με συγκίνηση δυο αποσπάσματα (σ. 265 και 271) από το βιβλίο της, με κορυφαίο εκείνο το «Τα δαχτυλίδια μας πέσανε, μα τα χέρια μας μείνανε» (σ. 271).

Σήμερα θα αναφερθώ στο βιβλίο της «Αναζητώντας τους χαμένους ήρωες» (Τιμητική Διάκριση από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στον διαγωνισμό για το Premio Europeo Pier Paolo Vergerio), Εκδόσεις Πατάκη, 1996, στον κύκλο της «Σύγχρονης λογοτεχνίας για παιδιά και για νέους».

Για το βιβλίο της αυτό η συγγραφέας θα σημειώσει: «Αν και τα πρόσωπα της ιστορίας είναι φανταστικά, τα γεγονότα που έζησαν έχουν τη βάση τους στην αλήθεια εκείνης της εποχής, που τραγικά λάθη των πρωταγωνιστών της, κι από τις δύο πλευρές την έκαναν να ξεπερνάει κάθε φαντασία». Και πράγματι διαπιστώνεις από τις πρώτες σελίδες πως οι πρωταγωνιστές του (γειτονιά εκείνης της εποχής), κινούνται σε έναν χώρο και χρόνο, που ούτε αναφέρεται κανένα όνομα, κανένας χώρος, καμιά ημερομηνία, που όμως εσύ, που έχεις διαβάσει την τοπική, αλλά και τη γενική ιστορία του Εμφυλίου Πολέμου, διαπιστώνεις, ότι όλα όσα περιγράφονται έχουν συμβεί. Έτσι, σελίδα προς σελίδα σε ελκύει να τη διαβάσεις και να φτάσεις στο τέλος.

Έτσι αρχίζοντας από τη γειτονιά, από τη Νέα Ιωνία και τον Βόλο, ζεις τα γεγονότα και τις καταστάσεις εκείνης της εποχής εδώ κοντά σου, με επέκταση στα γενικά γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή. Στο τελευταίο κεφάλαιο (το εικοστό τρίτο) περιγράφει μια δραματική σελίδα του Εμφυλίου Πολέμου, τη λεγόμενη «συμφιλίωση» του εθνικού στρατού με τους αντάρτες, που συνέβη στις 12 Απριλίου 1947 στα βουνά των Αγράφων, στο οροπέδιο της Νιάλας σε υψόμετρο 1800 μ. Μονάδες του Δημοκρατικού Στρατού με συνοδοιπόρους γέροντες και γυναικόπαιδα, έπεσαν σε τρομερή χιονοθύελλα και, χωρίς να το καταλάβουν, βρέθηκαν «αγκαλιασμένοι» στην ίδια σκηνή, με τους φαντάρους του κυβερνητικού στρατού! Γι’ αυτό το επεισόδιο η Ελένη Διακαίου θα σημειώσει (σελ. 213): «Θυμήθηκε το ξημέρωμα με τη χιονοθύελλα. Το αντίσκηνο θαμμένο στα χιόνια. Αντάρτες και στρατιώτες, που μοιράζονταν γουλιά-γουλιά απ’ το ίδιο παγούρι κονιάκ…».

Στο βιβλίο της «Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης» (Έκδοση Πατάκη) η Ελένη Δικαίου, παραχώρησε τα έσοδα από τις πωλήσεις να διατεθούν για την ανέγερση ναού προς τιμή του Αγίου Χρυσοστόµου Σµύρνης στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας στην περιοχή των πρώτων προσφυγικών σπιτιών (Τετράγωνα), όπου τέθηκε ο θεμέλιος λίθος (2018)., 

Στις 13 Ιουνίου 2019 ο αείμνηστος διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας (πρώην 8ο Δημ. Σχολ. Βόλου) Στέφανος Πίος (απεβίωσε αδόκητα στις 14-1-2025) τίμησε τη λογοτέχνιδα και τον υπογράφοντα το σημείωμα αυτό με τιμητική πλακέτα, για την προσφορά τους στον πολιτισμό, αλλά και του ότι υπήρξαν μαθητές του 8ου Δ.Σ. Βόλου και ειδικότερα ονοματοθέτησε τη σχολική βιβλιοθήκη του 2ου Δ.Σ. Νέας Ιωνίας, ως «Βιβλιοθήκη Ελένης Δικαίου»,

Και, βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείψει από το Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, που ιδρύθηκε στις 17-1-2024 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου σε ειδική βιτρίνα εκτίθενται τα ενθυμήματά της (η γραφομηχανή της, διάφορα χειρόγραφα, που έστελνε στη «Διάπλασι Πάιδων», κ.ά.).

Επίσης, όπως σημείωσα και πιο πάνω, μοιράζεται τον χρόνο της μεταξύ Πειραιά και της γενέθλιας γης Νέας Ιωνίας, συμμετείχε στο Συμπόσιο που διοργάνωσε η Εστία «Ίωνες» (27 Σεπτεμβρίου 2024) με θέμα «100 χρόνια Νέα Ιωνία (1924-2024), όπου ανέπτυξε το θέμα «Τέχνη του Λόγου. Σελίδες ψυχής. Κείμενα Μικρασιατών Προσφύγων της Νέας Ιωνίας Βόλου και των απογόνων τους». 

Και βεβαίως δεν μπορούσε να λείψει απ’ τα εγκαίνια της έκθεσης από την Εστία «Ίωνες» (29-9-2024) για το εικαστικό έργο του Γιάννη Κονταξή που αναφέρεται κυρίως στη Νέα Ιωνία (παρατίθεται σχετική φωτογραφία).

Πρόσφατα, στις 2 Απριλίου, σε εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικής Λογοτεχνίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος») με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με άλλους συγγραφείς συμμετείχε
στις «Λογοτεχνικές αναγνώσεις».

Τελειώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι η Ελένη Δικαίου, μια λογοτέχνιδα με πλούσιο έργο στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία, πανελληνίως γνωστή, τιμά τη Νέα Ιωνία με το έργο της, την αγάπη της και την παρουσία της ανάμεσά μας, στη Νέα Ιωνία κι εμείς χαιρόμαστε κάθε φορά που βρίσκεται κοντά μας. Με το σημείωμά μου αυτό θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Θεσσαλία», τον θαυμασμό μου και την απεριόριστη εκτίμησή μου.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2025


 https://app.bookcreator.com/l/-OIRYKvRHdL-zJzQqrOY?c=DKWSS8P

Εργασία των μαθητών της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας Λέσβου στο πλαίσιο των δράσεων για την ενδοσχολική βία στο σχολείο τους . «Μίλα , μη φοβάσαι" και " Η σημαία της Φροξυλάνθης" .

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

 

Το βιβλίο είναι ένας φίλος που παίρνει απ' το χέρι για να ταξιδέψει στη χώρα της αλήθειας. Κι ακόμη πιο μακριά. Στη χώρα των ονείρων που μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

 Ελένη Δικαίου


Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

 ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Ελένη Δικαίου έγραψε ένα δυνατό κείμενο, αμιγώς λογοτεχνικό, γεμάτο συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, συναισθηματικές αλληλουχίες βασιζόμενη σε πραγματικά και υπαρκτά καθημερινά γεγονότα. Η δύσκολη περίοδος της εφηβείας, αλλά η δυσκολία των ανθρωπίνων σχέσεων, είναι λίγες από τις μεταφερόμενες στις χαρτί σκέψεις της συγγραφέως. Γνωρίζοντας η προαναφερθείσα τον τρόπο να αναγεννά κάθε της κείμενο, πετυχαίνει τον απόλυτο στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να σε καθηλώσει. Ο μυθιστορηματικός τρόπος που χρησιμοποιείται στη γραφή της, -προσωπικά- συνεπαίρνει και συγκινεί. Σε παρακινεί και σε φορτίζει θετικά μέσα από το δύσκολο αντικείμενο που κάθε φορά επιλέγει να μας ταξιδεύει. Χρόνια τώρα μας πιάνει από το χέρι, και μέσα από το γλυκύτατο χαμόγελο και τη σεμνότητα που τη διακρίνει, δεν δυσκολεύεται καθόλου να μπει στις καρδιές των αναγνωστών της μικρών και μεγάλων. Πολυδιάστατη, πολυγραφότατη και διακεκριμένη, συνεχίζει και θα συνεχίσει να πορεύεται μέσα από το αστείρευτο ταλέντο της, χωρίς ίχνος διδακτισμού. Εξαιρετική επιλογή βιβλίου, όπως εξαιρετική και ατμοσφαιρική η εικονογράφηση του εξωφύλλου της, από την εξαιρετική Θέντα Μιμηλάκη.

Κοσσυφοπέδιο . gr 27-12-2021

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

.................................

«Η Ανδριανή και ο κυνηγός» (Εκδόσεις Πατάκη-Patakis Publishers) είναι το τελευταίο εφηβικό μυθιστόρημα της αγαπημένης Ελένης Δικαίου, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον αναστατωμένο κόσμο της ψυχής ενός κοριτσιού με αστρολάβο τον μαγικό ρεαλισμό, που αριστοτεχνικά χειρίζεται η συγγραφέας. Μια έφηβη, μια μητέρα, ένα σαλέ στη μέση του πουθενά και ο καμβάς που αποτυπώνεται η σχέση μάνας και κόρης μετά την εγκατάλειψή τους από τον σύζυγο και πατέρα. Η μοναξιά που βιώνει η Ανδριανή είναι πρώτα απ’ όλα μέσα της. Η μοναξιά του περιβάλλοντος, η μοναξιά στις σχέσεις, η μοναξιά της εφηβείας είναι θηρία που αγωνίζεται να ημερώσει καθώς βαδίζει προς την ωριμότητα της ενηλικίωσης. Η Ελένη Δικαίου καταφέρνει κάτι πραγματικά δύσκολο: να φανερώσει τη φωτιά που καίει την ψυχή μιας έφηβης, τους φόβους, τις αγωνίες, τα όνειρα που καταπιέζονται, τις μεταπτώσεις, τη μελαγχολία και όλα αυτά με μια συνοδοιπορία του πραγματικού με το φανταστικό, που δημιουργεί κινηματογραφικές εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Εξαιρετική η αφήγηση, αριστοτεχνική η ψυχολογική ανασκαφή στην άβυσσο της εφηβείας και πάνω απ’ όλα λογοτεχνία που σέβεται και γι’ αυτό κερδίζει τον αναγνώστη.

Καλοτάξιδο Ελένη (Eleni Dikaiou)! Ευχόμαστε να αγαπηθεί και να γίνει βιβλίο αναφοράς στην εφηβική λογοτεχνία.

 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΟΥΡΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

FACEBOOK 19-9-2021

 





 

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

 

«   Πρόκειται ασφαλώς για μία συγγραφική ερευνητική   δουλειά όχι μόνο αρκετά δύσκολη, αλλά θα λέγαμε και αρκετά τολμηρή. Πράγματι , είναι πολύ τολμηρό για κάποιον να επιχειρήσει να σκιαγραφήσει επαρκώς και με σαφήνεια τόσο τη φωτεινή προσωπικότητα , όσο και το μεγαλειώδες έργο του Αγίου Χρυσοστόμου…   Η χαρισματική φυσιογνωμία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης περιγράφονται και προβάλλονται κατά τρόπο, επιτρέψτε μου, κομψό, ευφυέστατο. , συγκινητικό , θλιβερά ρεαλιστικό και συνάμα περιεκτικό μέσα στις 250 σελίδες του    βιβλίου της κ. Ελένης Δικαίου με τον τίτλο : «Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης» 

Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας   Φιλαδελφείας Ηρακλείου και Χαλκηδόνος

κ.κ. Γαβριήλ

Παρουσίαση του βιβλίου    στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής

  13 Μαίου 2019

 

 

«…Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο συγγραφικό έργο της Ελένης Δικαίου με τίτλο Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης. Εκτός από το γνωστό συγγραφικό   ταλέντο της η Ελένη Δικαιού στο βιβλίο της   κάνει μια κατάθεση ψυχής …. Αγαπητή Ελένη , εκ βάθους καρδιάς σε συγχαίρω και για το νέο σου βιβλίο, αλλά και για τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει   με σεβασμό στο παρελθόν αλλά και το παρόν της Σμύρνης και της Μικρασιατικής γης γενικότερα»

Σμύρνη 10 Μαίου 2019

Η Γενική Πρόξενος

Αργυρώ Παπούλια

 

 

«Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που συγκινεί. Γραμμένο από την ζωντανή πένα της Ελένης Δικαίου, μιας Μικρασιάτισσας που δεν ξεχνά. Δεν μασά. Αντίθετα λέει αλήθειες και προσκαλεί τους νέους και όχι μόνο να προσεγγίσουν την ιστορία του Ελληνισμού της Σμύρνης, αυτού του Ελληνισμού που υπέστη τον πιο βίαιο ξεριζωμό που γνώρισαν οι Έλληνες Το βιβλίο θα πρέπει να φτάσει στα χέρια μαθητών, μαθητών του Δημοτικού-Γυμνασίου και Λυκείου γιατί μόνο έτσι η Ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία μπορεί να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη και να μην επιτρέψει την επανάληψη της».

 Έλενα Αρτζανίδου

Συγγραφέας - Εκπαιδευτικός

Χωρίς σκέψη . γρ

-

16 Ιανουαρίου 2019

https://www.thinkfree.gr/o-teleytaios-ellinas-tis-smyrnis-i-istoria-gia-ta-paidia/?fbclid=IwAR0qtB9YTgM-mw4U4JOERC4B3O7Ed5nYNPh5Vwg4ITCtI8t3ID

 

« Το βιβλίο, γραμμένο με πνεύμα φιλέρευνο, δεν περιορίζεται στην ανάδειξη της προσωπικότητας του τελευταίου Μητροπολίτη της Σμύρνης και του μαρτυρικού του τέλους, αλλά προσφέρεται και ως αφηγηματική ανάπλαση της ιστορικής μνήμης μιας εποχής, μιας πόλης και των ανθρώπων που την κατοίκησαν. Γιατί στο μυθιστόρημα της Δικαίου δεν απαντάται μόνον η μαρτυρία ενός ανθρώπου που ως εκ θαύματος επέζησε για να καταγράψει την ιστορία, αλλά και η ίδια η ψυχή της Σμύρνης, η τοπιογραφία μιας πόλης με διαστάσεις λογοτεχνικής ηρωίδας. 

Γεωργία Γαλανοπούλου

συγγραφέας –κριτικός λογοτεχνίας.

5 Μαΐου 2019

www . οαναγνώστης . γρ

https://www.oanagnostis.gr/δράματα-πόλεων-και-δράματα-ανθρώπων-τ/?fbclid=IwAR3P1vwJyTXZXDPLxAi2yuVFS-zkUasgjELif_klh4Zj5ZyO8OlZ9GbuOMI

 

 

 

«Η Ελένη Δικαίου, με το λογοτεχνικό μήνυμα της παράδοσης ενός τετραδίου από έναν σεβάσμιο γέροντα προς ένα μέλος της νεότερης γενιάς, συμβολίζει εκείνη τη μετάβαση του χρέους από γενιά σε γενιά. Χρέους ιστορικής μνήμης, συνείδησης και αλήθειας. Χρέους που εκπλήρωσε η ίδια και το αφήνει τώρα στα χέρια του αναγνώστη για να το πολλαπλασιάσει. …»

Ελένη Λιντζαροπούλου

Θεολόγος –Ποιήτρια

 12 Μαρτίου 2019

https://diastixo.gr/kritikes/efivika/11770-teleytaios-ellhnas

www. diastixo.gr

 https://diastixo.gr/kritikes/efivika/11770-teleytaios-ellhnas

……………………………………………..